Objavljeno: 18. 5. 2017 in Blog by Branko Ilić, direktor funkcije Poslovni razvoj

DC evolucija: "Kuda plovi ovaj brod"?

Otvori galeriju

Desilo se nešto što se zove digitalna transformacija, a što u prevodu znači da je sve, svaka informacija uvek i svuda dostupna, jednom rečju sve je digitalno i dostupno sa telefona, PC-a ili notebooka.

Do pre samo 10, 15 godina, Data Centar (DC) infrastruktura bila je srce svakog IT sistema, koje su činile visoko tehnološka rešenja, hardverski ili komponentski sajzirana prema potrebama poslovnog okruženja. Imale su tri osnovna zadatka a to je da ispune zahtev sigurnosti, proširivosti i performanse. Ovakav pristup se zasnivao na IT centric arhitekturi i IT je bio taj koji je više ili manje definisao kako će se biznis ponašati i u kom će smeru ići. Moramo da priznamo da ovi „vladari iz senke“ sa pozicijama CTO ili CIO, koji su upravljali kičmom sistema iz sistemskih soba punih svetlucave opreme u raznim bojama, bili su na poziciji kapetana “zvezdanog broda”, bez obzira kako se brod zove i koja mu je namena!

Međutim, desilo se nešto što se zove digitalna transformacija, a što u prevodu znači da je sve, svaka informacija uvek i svuda dostupna, jednom rečju sve je digitalno i dostupno sa telefona, PC-a ili notebooka. Ova promena je dovela za sobom jedan novi pristup koji je sada business centric, a pre svega zahteva prilagođavanje IT-a potrebama poslovanja, tržišta, potrebama brze transformacije i reakcije na zahteve klijenata.

Ova promena pristupa je revolucionarno uticala i na nas “zvezdani brod” koji je krenuo u smeru virtualizacije, konvergencije, hiper konvergencije, sve u svemu pretvorio se u “transformersa”, hardversku platformu sa veoma dobrim softverskim paketom koji omogućava da radi ili se transformiše u više funkcija objedinjenih i upravljivih sa jednog mesta ili popularno GUI-a (Graphic User Interface).

Tako smo došli do momenta gde biznis postavlja svoje ciljeve prema IT-u na veoma jednostavan i transparentan način, a sada naš DC jednostavnim postavljanjem željenih parametara ili kvalitetom servisa koje želimo da isporučimo, to odrađuje dinamički, performantno i skalabilno. Pri tom je sada jedan ceo orman DC opreme zamenjen veličinom jednog servera. Ovo automatski ima i reverzibilne efekte na ostale pasivne, ali veoma važne elemente, kao što su utrošak struje, toplotna disipacija, manjak elektronskog otpada, manji troškovi održavanja infrastrukture, jednostavnije upravljanje, itd. Sve ovo je postalo jako bitno jednoj funkciji, vlasniku biznisa. Naš gore pomenuti „vladar iz senke“ je definitivno otišao u senku, a pojavio se marketing, operacije ili prodaja kao neko ko kreira svrhu i pravac našeg “broda”.

Sve u svemu, ušli smo u eru softverski definisanih infrastruktura, pa bilo da je to server, storage, mreža ili ceo DC. Za upravljanje ovim brodom potreban nam je totalno drugačiji profil ljudi po pitanju znanja, jer je sada naš “zvezdani brod”, koji je imao veoma definisanu i mnogobrojnu posadu sa konkretnim zaduženjima, sada “transformers”; zvezdani brod i auto i raketa, u zavisnosti od potrebe korisnika i trenutnih operacija.

Da ironija bude veća, ono što je nekad bila kičma ili motor jedne kompanije, IT i njegov DC i ogroman trud da se isti napuni najnovijom, performantnijom, svetlucavom i nadasve skupom opremom, pojavio se cloud sa svim svojim prednostima i manama. Njegova svrha, izmeštanje infrastrukture, platforme, servisa, aplikacija preko neke žice kod nekog provajdera je dovela do pojave i koncepta “outsourcinga” ili popularno Managed Servicea. Ovaj, recimo paralelni koncept, otišao je u smeru da je sada cela DC operacija, sa sve prostorijom za opremu i ljudima završila po konceptu popularnog “Ubera” - iznajmljivanje taksija, bilo kad i bilo gde, a sve zahvaljujući pomenutoj digitalnoj transformaciji. To znači da možeš sve da iznajmiš - od sistem arhitekte, kapaciteta po potrebi, do željenog broja email naloga, poslovne aplikacije, sigurnosnih sistema… ali to je neka druga priča.

U kom pravcu i u kom obliku će ići ovaj naš DC-brod, ostaje samo da maštamo, ali nikad neće biti ono što je bio i onakav kakav je sada!

Da li imate neka pitanja? Kontaktirajte nas