Objavljeno: 2. 4. 2018 in Blog by Siniša Janjušić, Arhitekta tehnoloških rešenja

Sistem je bitan, iskorak iz sistema još bitniji

Otvori galeriju

Struktura je bitna kako u jednom gradu, tako i u bilo kojoj poslovnoj organizaciji ili oblasti života.

Kompanija Cisco ove godine održala je najvažniji i najveći evropski IT skup u Barseloni, gradu koji je u isto vreme i najbolja moguća analogija poruke ovog samita.

Ako ste ikada bili u Barseloni, sigurno ste primetili da je urbanistički plan grada osmišljen tako da on kao sistem skoro savršeno funkcioniše. Njegove ulice su paralelne, seku se pod pravim uglom formirajući identične kvartove savršenog kvadratnog oblika. Dodatno, lepotu ističu ujednačena spratnost zgrada i doslednost u stilu gradnje.

Sve ovo gradu, pored pomenute lepote, daje i preko potrebnu funkcionalnost. Jednosmerne ulice i dobra organizacija saobraćaja u mnogome olakšavaju svakodnevicu stanovnicima Barselone čineći je jednom od retkih metropola bez saobraćajnih gužvi.

Barselona je pravi primer toga koliko je bitno da postoji sistem, ali i struktura, procedure i protokoli po kojima on funkcioniše, da bi se sprečila vladavina haosa. Struktura je bitna kako u jednom gradu, tako i u bilo kojoj poslovnoj organizaciji ili oblasti života.

Kompanija Cisco je na Live samitu, u vrlo sistematičnoj organizaciji, predstavila standardne tehnologije (network, collaboration, security, WiFI itd.) da bi istakli upravo koliko su bitni sistem i standardi kao temelji za dalju nadogradnju i razvoj.

Da se još malo vratimo u prelepu Barselonu.

Koliko god da uređeni urbanistički plan doprinosi lepoti ovog grada, ono što milione posetilaca dovodi svake godine nisu paralelne ulice već Gaudijevi arhitektonski unikati: crkva Sagrada Familia i park Guell. I ove građevine, iako odskaču od okruženja i naizgled narušavaju uspostavljenu organizaciju, takođe imaju svoj sistem, toliko jedinstven i drugačiji da celom gradu daju specijalan začin i značajan izvor prihoda od poseta turista.

I tako, posmatrajući Barselonu, nameće se najbitniji zaključak sa Live 2018 događaja. Ako bilo koji projekat, kompanija, pa čak i grad, nema inicijalni plan kao temelj, teško je pretpostaviti da može da ima dugoročnu perspektivu. Sistem je bitan, on mora da postoji, ali u isto vreme potrebno je da postoji i nešto što vas čini drugačijim. Povremeni i kontrolisani iskorak iz sistema doprinosi unikatnosti, prepoznatljivosti, to vas izdvaja od konkurencije i daje pravu vrednost onome što radite.

Cisco je, zato, ove godine stavio akcenat na dostignuća koja prevazilaze standardne okvire, ona koja su uvod u budućnost. Neka od njih kao što su DevNet, IoT, industrijsko inžinjerstvo predstavljaju sinergije različitih tehnologija, sistema i aplikacija koja, uz odgovarajuće softvere, dozvoljavaju kompanijama da kreiraju svoju jedinstvenost kroz inovativne proizvode.

Saga, kao i druge ozbiljne kompanije, funkcioniše kao jedinstveni sistem podržan procedurama i protokolima. To nam pomaže da održimo kontinuitet poslovanja, bez obzira na sve interne i eksterne promene s kojima se suočavamo. Temelj našeg poslovanja čine bazične tehnologije, ali pored toga softver i biznis developeri, mreža, big data analitičari i kompletna postavka posla omogućava nam da izađemo van granica standardnog sistema i tržištu ponudimo dodatnu vrednost koja će trajati.

Završni govor na Cisco Live 2018 samitu održao je Bruce Dickinson, čovek koji svojim primerom pokazuje šta sve možete da postignete kada izađete iz okvira. Pored toga što je pevač benda Iron Maiden, on je pilot, uspešan biznismen i motivacioni govornik.  Jedna od njegovih glavnih poruka bila je da je u 21. veku posebnost neophodna.

U vremenu inovacija i rapidnog razvoja u svim oblastima, da biste bili posebni i uspešni i da ne biste ugušili šanse za napredovanje povremeno morate zaobići šablone i striktne norme. Zato je prava doza procedura i protokola, sa jedne strane i iskoraka iz svega toga sa druge, ključ za trajnost, posebnost i uspeh.

Da li imate neka pitanja? Kontaktirajte nas