Pretraga

Vesti,  9. juli 2016

10 godina RNIDS-a

Fondacija RNIDS svečano je obeležila desetogodišnjicu svog postojanja, a na proslavi je izložen i prvi DNS server za YU domen, koji je RNIDS-u poklonila Saga.

Registar nacionalnog Internet domena Srbije je regulatorno telo osnovano od strane lokalne Internet zajednice sa ciljem da upravlja nacionalnim Internet domenima Srbije (RS i СРБ) u interesu svih korisnika Interneta u našoj državi. Povodom proslave desetogodišnjice osnivanja, kao i 20 godina od dolaska Interneta u našu zemlju, održana je svečana proslava na kojoj su evocirane uspomene na istorijat Interneta na našim prostorima.

Saga je tom prilikom ovoj fondaciji donirala računar SUN-1 koji je svojevremeno bio prvi DNS server za YU domen, a koji je fizički bio smešten na FON-u. To je eksponat od značaja za razvoj Interneta na ovim prostorima. 

Dr. Božidar Radenković, profesor na FON-u, koji je administrirao taj računar izjavio je povodom ove donacije: „Želim da izrazim zahvalnost preduzeću Saga i Miodragu Mitroviću, tadašnjem direktoru zaduženom za serversku opremu, koji su donirali SUN-1 računar, koji je od 1992. godine radio kao prvi DNS server za YU domen. Taj računar je obezbedio, za tadašnje uslove, stabilan i kvalitetan rad DNS servisa. Kasnije, 1995. godine zamenjen je sa SUN-5, a 1998. godine sa SUN E450 serverom. Svi ovi serveri nabavljeni su od preduzeća Saga po povoljnim uslovima. DNS server za YU domen je od 1992. do 2002. godine bio lociran na Fakultetu organizacionih nauka. Od 2002. godine DNS server za YU domen premešten je u Republički zavod za informatiku i Internet, gde je instaliran takođe na SUN serveru.“

Povratak na: Vesti