Pretraga

Vesti, 24. oktobar 2014

Saga i Smart zlatni sponzori Sinergije 2014

U Beogradu je u Crowne Plaza hotelu, u periodu od 20. do 23. oktobra održana najznačajnija i najuticajnija IT konferencija u Srbiji i regionu, a kompanije Saga i Smart bile su među najvećim partnerima skupa.

Sinergija 14, pod nazivom „Full Value“ je tradicionalna konferencija koju Microsoft Srbija organizuje duže od decenije. Danas je Sinergija mesto na kome se okupljaju IT stručnjaci, studenti i entuzijasti koji svoj posao zasnivaju na Microsoftovim alatima. Oni su sa nestrpljenjem očekivali da čuju sve novine u vezi sa evolucijom koju Microsoft doživljava poslednjih godina. Sinergija 14 protekla je u znaku novog imidža kompanije Microsoft, koja je započela  transformaciju Windowsa u Cloud i mobilni operativni sistem i fokus stavila na „Internet of things“, tablet računare, Windows Phone uređaje, Office 365, Cloud i Azure tehnologije. Cilj Sinergije bio je i ostao edukacija IT zajednice Srbije kako bi se kroz različite sadržaje, praktičnom primenom tehnologije u poslovne svrhe ostvarilo što bolje razumevanje partnera i klijenata.

Konferencija je trajala četiri dana i bila je podeljena na tri dela. Prva dva dana bila su tehničke prirode, namenjena ljudima koji koriste Microsoft tehnologije u svakodnevnom poslovanju. U ovom delu konferencije učesnici su mogli da čuju novitete koje im je predstavio 61 predavač iz 13 država. Konferenciju je zvanično otvorio direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori, Željko Vujinović.

Veoma posećeno predavanje imala je kompanija Smart, koja je zajedno sa Sagom bila zlatni sponzor konferencije. Eksperti iz Smarta, Danilo Omaljev i Milan Orlović predstavili su učesnicima konferencije iskustvo tokom migracije Microsoft Exchange Server 2010 na verziju Microsoft Exchange Server 2013 u Elektrovojvodini. Uz prikaz svih faza sprovođenja projekta migracije kod klijenta, oni su ukazali i na ključne prednosti nove Microsoft Exchange Server platforme. Miloš Stefanović iz kompanije NPS održao je predavanje na temu šta sve podrazumeva upgrade na NAV2013R2, a Aleksandar Totović iz iste kompanije predstavio je inovacije u MS Dynamics NAV-u 2015 koji će biti zvanično lansiran krajem ove godine.

Treći dan konferencije nazvan je Public Sector Day i on je zamišljen kao susret učesnika sa predstavnicima javnih institucija i preduzeća. Nakon uvodne sesije koju je održao generalni direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori, održana je veoma interesantna panel diskusija pod nazivom „Kako unaprediti e-Government u Srbiji“. Među učesnicima panela kao predstavnik realnog (poslovnog) sektora bila je i Dijana Koviljac, viši poslovni analitičar u kompaniji Smart. Ona je predstavnike države, ali i sve prisutne slušaoce panela upoznala sa problemima s kojima se kompanije susreću u radu, a koji su uzrokovani neprilagođenošću propisa novom poslovnom okruženju. Opšti zaključak panela bio je da država mora što pre da promeni zastarele zakone kako bi ih prilagodila modernim uslovima poslovanja, kao i da zakonski precizira mnoge stvari koje se tiču upotrebe novih tehnologija.

Poslednji dan konferencije bio je posvećen biznisu i razvoju IT sektora u Srbiji. Upravo ta sinergija IT industrije i biznisa predstavlja najveći podsticaj razvoja naše države. Učesnici panela bili su predstavnici velikih kompanija koje posluju u Srbiji: Ove Fredheim, generalni direktor Telenora u Srbiji, Milan Simić, Izvržni direktor za IT podršku i ICT servise u Telekomu Srbija, dr. Mihailo Jovanović, direktor Direkcije za IT i elektronske komunikacije u JP „Pošta Srbije“, Marko Marković, COO Banca Intesa, Miroslav Rebić, član izvršnog odbora Societe Generale banke i Branislav Vujović, predsednik New Frontier Group. On je naglasio da je u toku digitalna revolucija koja potpuno menja način poslovanja i da ona predstavlja najveću promenu još od industrijske revolucije krajem 18. veka. Na panelu je zaključeno da se poslovni svet nezaustavljivo transformiše i digitalizuje i da kompanije koje žele da napreduju moraju da prate taj trend.

Povratak na: Vesti