Pretraga

Vesti, 21. juni 2016

Saga sponzor SEE Data Science foruma

Direktor Sage, Nebojša Bjelotomić, održao je uvodno predavanje na skupu posvećenom nauci o istraživanju podataka.

  

Osnovni cilj South-East European Data Science foruma je bio da okupi istraživače i naučnike iz našeg regiona koji se bave istraživanjem podataka, kao i da omogući razmenu znanja i iskustva na tom polju. Takođe, Forum je bio prilika za poslovne ljude da se upoznaju sa stručnjacima na polju istraživanja podataka iz regiona i da saznaju kako ova nauka može da im pomogne u poslovanju.

Saga je bila sponzor SEE Data Science foruma jer je prepoznala je vrednost skupa, kao i oblasti koju on pokriva. Koliko ozbiljno shvata ovu temu govori i činjenica da u okviru kompanije postoji poseban sektor koji se bavi istraživanjem podataka. Direktor Sage, Nebojša Bjelotomić, imao je čast da otvori ovaj skup koji se održao na Fakultetu organizacionih nauka. On je u svom izlaganju naglasio da je danas vrednost informacija veća nego ikada. Naveo je i nedavne primere u kojima su velike globalne kompanije radile akvizicije, kupujući neke manje kompanije za enormno velike novčane iznose, samo da bi došli u posed informacija o njihovim klijentima. Istovremeno, količina informacija koja nas okružuje povećava se eksponencijalnom brzinom. Zato istraživanje podataka sve više dobija na značaju, jer je to jedini način da se u tom obilju informacija izvuku najbitnije, one koje omogućavaju uspešno vođenje posla.

U okviru konferencije održan je „Big Data Workshop – Industry and Academia Face to Face“, koji je osmišljen kao serija ravnopravnih diskusionih sesija u kojima su najistaknutiji istraživači i eksperti koji se bave istraživanjem podataka sedeli zajedno sa poslovnim ljudima i razmenjivali svoja gledišta, komentarisali različite izazove, zahteve i metode primenjive na ovom polju. Neke od tema koje su bile pokrivene na ovoj radionici bile su grafička analiza, analiza zdravstvenih podataka, istraživanje podataka za finansijske i marketinške aktivnosti... Sagini zaposleni koji se be bave istraživanjem podataka aktivno su učestvovali na ovoj radionici.

Povratak na: Vesti