Objavljeno: 9. 10. 2017 in Vesti i događaji

iSEC - Međunarodni sajam urbanih pametnih tehnologija - Pametni i sigurni gradovi 2017

Otvori galeriju

Saga je bila prisutna na ovogodišnjem 6.iSEC – Međunarodnom sajmu urbanih pametnih tehnologija – Pametni i sigurni gradovi. Sajam je trajao od 4. do 6.oktobra, i posetioci su mogli da se informišu na našem štandu sva tri dana o softverskim rešenjima iz oblasti Bezbednosti podataka.

Već prvog dana sajma u panelu na temu IoT u funkciji razvoja Pametnih i sigurnih gradova, Trendovi razvoja Pametnih gradova imali smo svog predstavnika. To je bio Milutin Cvetković - menadžer poslovnog razvoja a sagovornici su mu bili Nebojša Jokić - načelnik CERTA, Milan Gligorijević - pomoćnik načelnika za telekomunikacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova R.Srbije Sektor za analitiku telekomunikacione i informacione tehnologije, Goran Radulović - Grad Beograd, Goran Sečujski -Grad Novi Sad. Moderator ovog panela bio je Dejan Drajić, Dunav Net.

Moderator je otvorio temu ističući karakteristike i dimenzije pametnih gradova, ulogu IoT-a, ali i građana u pametnim gradovima. Milutin Cvetković se potrudio da istakne značaj podataka i načina njihovog prikupljanja kao najznačajnije stavke u razvoju modela, kao i važnost svesti građana.

Milutin je već sledećeg dana sajma održao prezentaciju na temu  Saga Smart Thinking (Decisioning). Tema prezentacije bila je BigData i uticaj količine podataka koje donosi IoT. Ovim izlaganjem želeli smo da ukažemo slušaocima poražavajuću činjenicu da se samo 0.5% podataka analizira, kao i da uvedemo prisutne u sledeću terminologiju IIoT (Industrial Internet of Things).

Internet of Things (IoT) je mreža fizičkih objekata koji sadrže ugrađenu tehnologiju za komunikaciju i osećaj ili iterakciju sa unutrašnjim stanjem ili eksternim okruženjem objekta. Što se informacija značajne su dve ključne tačke: izvor i svrha informacija. Važno je gde skupljamo informacije i kako (izvor informacija), ali isto je bitno i šta uraditi sa njima, kako ih skladištiti i procesirati i za šta (svrha informacije).

Poseban akcenat u ovom izlaganju je stavljen na činjenicu da je manje od 0.5% količine podataka ikada analizirano i iskorišćeno. Da li je u pitanju fokus na značajne podatke ili nešto drugo? U svakom slučaju, sa tolikom količinom neiskorišćenih podataka otvorene su neograničene mogućnosti za razvoj tehnologija u ovom domenu.

Milutin je prisutnima pružio priliku da čuju više o izazovima koji se tiču bezbednosti podataka i kako to vodi do razvoja Cybersecurity-a, kao i o prediktivnoj analitici, i karakteristikama prediktivnog modeliranja, mašinskog učenja i pretrage podataka.

Za kraj, prisutni su mogli da saznaju više od našim rešenjima iz ove oblasti, kao što su Saga Smartway (Mobility), Social Media Monitoring, Smart Bot Solution, G#.

Pored Međunarodnog sajma urbanih pametnih tehnologija – iSEC-a, na Beogradskom sajmu u sredu, 4.oktobra, svečano su otvorene još dve poslovne manifestacije - 13. Međunarodni sajam energetike i 14. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair.

Međunarodni sajam urbanih pametnih tehnologija - iSEC - Pametni i sigurni gradovi trajao je naredna tri dana, u toku kojih se javnosti predstavilo oko 100 domaćih i stranih kompanija, izlagača i drugih učesnika iz dvadesetak zemalja. Cilj ovogodišnjeg iSEC-a jeste bilo predstavljanje visokih tehnologija u funkciji ostalih urbanih servisa svojstvenih „pametnim i sigurnim gradovima“.

Bitan činilac upotrebe zelenih tehnologija, povećanja energetske efikasnosti i održive „cirkularne“ ekonomije postaju digitalni i mobilni tempo života, kao i globalna afirmacija IoT komunikacija. Ovogodišnji iSEC je pokazao kako se svi ovi faktori logično i funkcionalno povezuju u korist još bezbednijih i „pametnijih“ urbanih zajednica, i kako svi ovi faktori pružaju mogućnost za implementaciju novih, dinamičnih i pristupačnih tehnoloških rešenja, koja se međusobno sinergično povezuju u korist urbanih zajednica – Pametnih i sigurnih gradova.

Da li imate neka pitanja? Kontaktirajte nas